nastykukultur.pl

Blog o tematyce turystycznej, kulinarnej i lifestylowej

KuchniaZdrowie

Olej sezamowy – właściwości i zalety

Olej sezamowy – właściwości i zalety

W ostatnich czasach można zauważyć w Polsce fascynację kuchniami świata. Odkrywamy wiele różnych nowych składników, często nie zdając sobie nawet sprawy z ich wielu właściwości. Jednym z takich składników jest olej sezamowy, właściwości tego składnika mogą zaskoczyć wielu fanów kuchni azjatyckiej. 

Olej sezamowy – co to jest  

Zaliczany jest do grupy najstarszych olejów na świecie. Olej sezamowy pozyskiwany jest jak sama nazwa mówi z sezamu. Roślina znana jest ludzkości od wieków. Uważa się, że pochodzi z Afryki, czyli kolebki cywilizacji. Obecnie uprawiana jest głównie w Indiach, Sudanie, Chinach, a także w Birmie. Najczęstsze odmiany sezamu, z których uzyskuje się olej to białe lub brązowe nasiona. 

Olej sezamowy – właściwości

Najwięcej wartości odżywczych ma nierafinowany olej sezamowy, czyli taki który został pozyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. Przez taki sposób obróbki, olej zachowuje bardzo dużo minerałów i witamin, przez co jest dobrym źródłem tych wartościowych składników odżywczych. 

Olej sezamowy zawiera kwas foliowy. Jest on potrzebny do prawidłowego wchłaniania się żelaza. Jego spożycie wspiera osoby, które cierpią na anemię. Równie ważną rolę w naszym organizmie pełni witamina A, którą również możemy znaleźć w składzie oleju sezamowego. Wspiera ona nasze oczy. Natomiast witamina E pomaga nam w zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych. Nie można zapomnieć, że obydwie witaminy dodatkowo wzmacniają nasze włosy i paznokcie i sprzyjają lepszej kondycji skóry. 

Dodatkowo olej sezamowy zawiera całkiem dużą dawkę miedzi, manganu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku. To porządnie uzupełni zapotrzebowanie na te składniki odżywcze w naszym organizmie.

Interesujące jest również to, że w oleju sezamowym odnajdziemy takie związki jak fitosterole. To roślinne sterole, które odpowiadają za obniżenie poziomu złego cholesterolu w naszym organizmie. Dlatego świetnie działa w profilaktyce miażdżycy i wspomaga pracę serca, jednocześnie obniżając ciśnienie krwi, . 

Do czego go używać?

Taki olej najlepiej sprawdza się jako składnik w kuchni azjatyckiej. Ma charakterystyczny , lekko orzechowy smak i aromat, przez co nie każdemu może zasmakować. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na olej sezamowy – właściwości. 

Mimo, że jest to olej, nie polecamy używać go do smażenia. Ma niski punkt dymienia, przez co na patelni szybko się pali, gorzknieje, a co najważniejsze traci swoje niesamowite wartości odżywcze. Z tego powodu najczęściej używa się go w kuchni europejskiej do sałatek jako dressing. Szczególnie dla osób, które są na diecie lub chcą wzbogacić swoją dietę o dodatkowe właściwości odżywcze. Zamiast majonezu lub tłustem sosu, polecamy do sałatki dodać dressing na bazie oleju sezamowego. Innym sposobem na użycie oleju w kuchni jest skropienie zupy krem odrobiną oleju sezamowego. Doda to jej orzechowego posmaku, a tobie urozmaici danie. Olej sezamowy – do czego można go jeszcze użyć? Nie zapominajmy, że olej sezamowy można także używać do pielęgnacji ciała. Jest to niezastąpiony produkt do nawilżenia skóry. Ma on również działanie przeciwbakteryjne. Świetnie zadziała na wszelkie podrażnienia, a przez brak chemicznych składników nie spowoduje reakcji alergicznych. 

Udostępnij