nastykukultur.pl

Blog o tematyce turystycznej, kulinarnej i lifestylowej

Kuchnia

Sushi – symbol japońskiej kuchni na polskich talerzach

Sushi – symbol japońskiej kuchni na polskich talerzach

Surowa ryba, algi i gotowany ryż – z czym kojarzyć się mogą te trzy składniki? Oczywiście, że z sushi. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych japońskich dań, które zaczynają coraz częściej gościć na polskich talerzach. Może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale jest to potrawa o ponad tysiącletniej historii i tradycji. Aczkolwiek, ma ona nie tylko swoich zwolenników, ale także przeciwników.

Dlaczego ludzie kochają sushi?

Właściwie to zalet można wymienić dużo, ale to przede wszystkim oryginalny smak, którego na polskich stołach do tej pory nie było. Ciekawostką jest to, że w dawnych czasach przyrządzenie sushi wymagało wielu miesięcy przygotowań. Tyle bowiem wynosiła fermentacja surowej ryby. Dzisiaj jednak nikt nie musi się tego obawiać. Wystarczy złożyć zamówienie w Takushi Sushi Lublin, aby móc cieszyć się po kilku chwilach niezwykłym smakiem japońskiego dania, które sprawdza się przy różnych okazjach, np. w trakcie domowych spotkań, podczas eventów biznesowych itd.

Nie tylko surowa ryba

Powracając jeszcze do czasów historycznych, należy również wspomnieć o tym, że w dawnych czasach surowe ryby były obkładane ryżem i w ten sposób zakopywane w ziemi! W ten sposób danie się konserwowało i mogło oczekiwać na spożycie przez kilka kolejnych miesięcy. Dzisiaj takich praktyk raczej się już nie stosuje, jeżeli chodzi o eleganckie lokale specjalizujące się w podawaniu tego typu dań. Tym bardziej że sushi podawane jest nie tylko z surową rybą, ale także z wieloma innymi dodatkami (np. awokado, pasta z ryby), które nie wymagają kilku miesięcy fermentacji. Wybór sushi jest bardzo duży i każdy jest w stanie znaleźć dla siebie odpowiednią propozycję, która będzie w stanie sprostać oczekiwaniom smakowym.

Z jakimi rodzajami sushi można mieć do czynienia?

Mówi się sushi, ale należy wspomnieć także o tym, że do czynienia ma się z kilkoma rodzajami tej potrawy. Wśród nich można wyróżnić:

  • maki – czyli najczęściej spotykane sushi, które jest zawijane w nori, czyli suszone algi. W środku znajduje się ryż oraz inne dodatki. Maki można rozpoznać po cylindrycznym kształcie, który w porównaniu do futomaki (o tym będzie za chwilę) jest zdecydowanie mniejszy. Do ich wykonania wykorzystuje się tkaninę bambusową;

  • futomaki – czyli duża rolka, której średnica wynosi z reguły od czterech do pięciu centymetrów. Grubość futomaki wynosi z kolei dwa lub 3 cm;

  • hosomaki – wyróżnia się tym, że ma dwa centymetry grubości i szerokości. W środku można znaleźć na ogół jedno wypełnienie (oprócz samego ryżu). Nie ma możliwości włożenia większej ilości dodatków, ponieważ rolka jest za mała;

  • nigiri – jest to ten rodzaj sushi, który formowany jest dłońmi. Wbrew pozorom uformowanie paska nigiri z dodatkiem nie jest wcale takie łatwe. Na górze położony jest z reguły jeden dodatek. Obok znaleźć można niewielką ilość sosu sojowego lub wasabi;

  • gunkan sushi – czyli japońska, drobna potrawa w kształcie łódki. Ryż może być zawinięty w ogórek lub plaster ryby, a nie tylko w nori. Dodatek w tym przypadku kładzie się na górę i może być to np. niewielka ilość ikry;

  • inari sushi – czyli nadziewane sushi. Formowana jest mała kieszonka z ryżem i innymi dodatkami w środku. Całość zostaje otoczona liśćmi sałaty (specjalnie używa się do tego kanopy), smażonego tofu lub też cienkiego omleta.

Istnieje możliwość samodzielnego przygotowania sushi, ale nie każdy ma na to czas. Lepiej więc skorzystać z możliwości zamówienia takich potraw, które urzekają jedynym w swoim rodzaju smakiem i oryginalnością.

Artykuł sponsorowany

Udostępnij